Wat is een sollicitatiebrief?
Uw sollicitatiebrief, ook wel motivatiebrief of begeleidende brief genoemd, is de eerste indruk die u op de recruiter maakt. Deze brief kan het verschil maken tussen uitgenodigd worden voor een sollicitatie of onderop de stapel belanden. U wilt met dit document laten zien dat u de meeste geschikte kandidaat bent voor de functie en graag op gesprek wilt komen. Het is een aanvulling op uw cv. Het is dus erg belangrijk dat u er veel aandacht aan besteedt, omdat sommige recruiters meer waarde hechten aan een goede sollicitatiebrief dan aan een cv. Een goede, originele brief valt op, omdat deze uw cv persoonlijker maakt. Plus hierin kunt u alle relevante informatie vermelden die u wilt aanhalen, zoals uw motivatie, de reden waarom u geschikt bent, u aantal beschikbare uren etc.
Het schrijven van een goede sollicitatiebrief/motivatiebrief kost tijd. Voorbereiding speelt hierbij een belangrijke rol. Hieronder geven we u alle tips & trucks voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief.
Een goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is essentieel. Lees u eerst in over de organisatie waar u wilt solliciteren, noteer wat vragen die u wilt stellen en neem contact op met de recruiter of het bedrijf.
Met een persoonlijk gesprek kunt u uzelf alvast op de kaart zetten en een goede eerste indruk achterlaten. U heeft zo al een streepje voor op de rest. Bovendien kunt u deze voorbereiding goed verwerken in het schrijven van uw sollicitatiebrief.
Lees de vacaturetekst goed door zodat u precies weet wat de functie inhoudt en wat de functie-eisen zijn. Ken u kwaliteiten waarnaar de werkgever naar op zoek is en verwerk uw opleiding en ervaring in het verhaal wat u wilt schrijven.
Het schrijven van een goede sollicitatiebrief
Nadat u een goede voorbereiding heeft gedaan, gaat u aan de slag met het schrijven van uw sollicitatiebrief. Maar wat is essentieel, hoe zorgt u ervoor dat uw brief opvalt tussen de vele andere brieven? Uw sollicitatiebrief of motivatiebrief moet iets vertellen wat nog niet op uw cv vermeld staat. Vertel over uw kernkwaliteiten en som uw belangrijkste competenties of vaardigheden op en vertel dit verhaal op een leuke manier waardoor de interesse van de lezer wordt geprikkeld.
Houdt rekening met de volgende punten als u een sollicitatiebrief schrijft:
- Wees uzelf en wees eerlijk
- Zorg dat u uw kwaliteiten goed overbrengt
- Breng u motivatie en ambitie duidelijk onder woorden
- Kies de juiste stijl en toon voor uw brief
- Zorg dat de inhoud relevant is voor de functie
- Vermijd saaie zinnen vol met clichés
Het is belangrijk om niet dezelfde sollicitatiebrief naar meerdere bedrijven te sturen, omdat de inhoud en stijl heel erg kan afhangen van de baan waarnaar u solliciteert en wie de brief gaat lezen. Met een unieke sollicitatiebrief laat u zien dat u de juiste voorbereiding hebt getroffen, u precies weet welke kwaliteiten belangrijk zijn voor de job en dat u super gemotiveerd bent.
Op zich kunt u een basis-sollicitatiebrief samenstellen die u steeds aanpast aan het bedrijf of de functie. Zodat u uw meest relevante kwaliteiten, ervaringen en uw beste motivatie voor die baan kunt benoemen. Ook kunt u uw schrijfstijl aanpassen aan het bedrijf (formeel of informeel).
Wat wel steeds hetzelfde zal blijven, bij het schrijven van een sollicitatiebrief, is de opbouw.
Opbouw sollicitatiebrief
Als je een sollicitatiebrief schrijft, moet je rekening houden met 4 belangrijke zaken:
- De Inleiding
- Uw motivatie
- De match
- Sterke afsluiting
De Inleiding
Hierin schrijft u waar u de vacature heeft gevonden en laat u weten waarom u de brief stuurt. Wees enthousiast en geef aan waarom u op de vacature reageert. Als u van tevoren hebt gebeld met de organisatie, kunt u hier de persoon benoemen die u gesproken heeft.
In welke stijl is de vacature geschreven? Probeer u aan diezelfde stijl te houden.
U kunt een originele openingszin gebruiken, maar het hoeft niet. Probeer in ieder geval clichés te vermijden in uw brief.
Uw motivatie
Breng op een persoonlijke manier uw enthousiasme over, maar doe dit wel op een geloofwaardige manier. Spring eruit met het vertellen van een goed verhaal. Laat duidelijk merken wat u te bieden heeft dat aansluit op de functie, waarom u een aanwinst bent voor het bedrijf.
Het is niet de bedoeling dat u de inhoud van uw cv in een brief herhaalt maar geef nieuwe informatie naast wat al in uw cv vermeld staat.
Hier kunt u ook de informatie gebruiken die u heeft ingewonnen tijdens uw voorbereiding; het gevoerde telefoongesprek of wat u te weten bent gekomen over het bedrijf op hun site, via social media of informatie die is verstrekt door derden.
De match
Geef aan waarom ze u moeten uitnodigen voor een gesprek. Wat maakt u uniek?
Denk aan relevante werkervaring, vaardigheden en eigenschappen. Wees zelfbewust, niet te bescheiden en formuleer u brief altijd positief.
Licht bijvoorbeeld twee essentiële eigenschappen die in uw cv staan uit, die aansluiten op uw motivatie. Geef voorbeelden of situaties waaruit dat blijkt.
Sterke afsluiting
In de afsluiting van uw sollicitatiebrief verwerkt u uw hoofddoel, namelijk uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. De afsluiting van uw brief is net zo belangrijk als de opening. Zorg ervoor dat hij blijft hangen! Houd de afsluiting formeel en geef duidelijk aan dat u graag uitgenodigd wilt worden voor een persoonlijk gesprek om uw brief en cv toe te lichten.
Verzenden van uw sollicitatie per mail
Bij het versturen van uw sollicitatie per mail, moet u vooral op alle details letten. Dat geldt trouwens ook als u een sollicitatieformulier invult. Selecteurs hebben het druk, want ze krijgen vaak een grote hoeveelheid reacties op een vacature. Voorkom dat uw sollicitatie anoniem in de overvolle mailbox terecht komt en geef in het onderwerp duidelijk aan dat het om een sollicitatie gaat. Het liefste zelfs nog met vacaturenummer. We zetten graag nog meer tips op een rijtje, zodat u op alle details kunt letten.
- Verdiep u in het bedrijf
Voordat u een sollicitatiebrief schrijft, is het raadzaam u in te lezen over het bedrijf waar u gaat solliciteren. Deze informatie kunt u namelijk verwerken in uw motivatiebrief. Zo heeft u meteen een streepje voor. - Vermijd taalfouten
In een e-mail of een online formulier zijn taalfouten makkelijk gemaakt, lees daarom voor het versturen van uw mail nog eens goed de tekst door. Veel computers hebben een spellingscontrole, maak hier gebruik van om onnodige fouten eruit te halen. Let ook op uw taalgebruik, houdt het zakelijk! - Stuur geen grote bestanden door
Zorg ervoor dat uw attachment niet te groot is. Stuur geen bestanden groter dan 3 Mb. Bij een online sollicitatieformulier kan een te groot bestand automatisch geweigerd worden. - Gebruik een e-mailadres dat uw naam bevat
Zorg voor een duidelijk e-mailadres, het liefst met de vermelding van uw naam erin. Een onprofessionele e-mailadres zal niet in uw voordeel werken bij een sollicitatie. - Pas de motivatiebrief aan
Schrijf voor elke sollicitatie een aparte motivatiebrief. Recruiters of bedrijven halen de standaard motivatiebrieven er zo uit. Als u de brief aan past aan de functie en u origineel bent, maakt u meer kans op de baan. - Zet de motivatiebrief in de e-mail
Het is niet aan te raden uw motivatiebrief toe te voegen als bijlage, maar plak de tekst in de e-mail zelf. Zo is uw motivatiebrief meteen zichtbaar voor de recruiter. Hetzelfde geldt voor online formulieren: plak of schrijf in het desbetreffende vak de motivatie tekst. - Gebruik een recente foto
Gebruik voor uw cv een recente foto. Hierdoor valt uw cv meer op en maakt u uw sollicitatie persoonlijker. - Zorg dat uw cv up to date is
Zie erop toe dat alles op uw cv vermeld staat. Uw cv is namelijk uw visitekaartje, dus deze moet tip top in orde zijn. Een duidelijke en overzichtelijke cv heeft meer kans van slagen. Vind u het moeilijk om een cv te maken, online staan talloze programma’s die u kunnen helpen een professionele cv te ontwerpen. - Verstuur uw sollicitatie op tijd
Het zou zonde zijn als u veel tijd en energie hebt gestoken in het maken van een motivatiebrief en het ontwerpen van een cv als u na sluitingsdatum gaat reageren op een vacature. Dus voorkom dit en reageer op tijd.
Voorbeelden van een sollicitatiebrief
Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van sollicitatie brieven.
- Sollicitatiebrief algemeen
- Open sollicitatiebrief
- Stagebrief
- Sollicitatiebrief online marketeer/ online marketing
- Sollicitatiebrief buitendienst medewerker
- Sollicitatiebrief systeembeheerder
- Sollicitatiebrief algemeen manager
- Sollicitatiebrief verpleegkundige/zorg
- Sollicitatiebrief leraar/leerkracht/docent
- Sollicitatiebrief administratief medewerker (met werkervaring)
- Sollicitatiebrief administratief medewerker (starter)
- Sollicitatiebrief receptionist
- Sollicitatiebrief verkoper/sales
- Sollicitatiebrief accountmanager/ sales manager